Hjemmelavede Macarons

Farverige macarons
Billede af Serghei Savchiuc

Macarons er små sprøde og luftige kager, der oprindeligt stammer fra Frankrig. Især det franske bageri Ladurée er kendt for deres mange forskellige macarons, og de er bestemt også et besøg værd. Kagerne består af to bunde lagt sammen som en sandwich med noget indbydende fyld, der i dets blødhed står i kontrast til den sprøde bund. Macarons er små herlige godbidder, der er perfekte til kaffen eller som unikke og spiselige værtindegaver. 

Macarons er både et tids- og tålmodighedskrævende projekt, da man skal følge opskriften nøje for at få de helt perfekte kager. For lidt eller for meget piskning ødelagger dine macarons, så de enten ikke holder faconen, eller der kommer top på. Selv professionelle må nogle gange smider portioner ud, fordi de ikke er blevet helt rigtige. Selvom de kræver tid og tålmodighed, er det det hele værd, når dine macarons danner den karateristiske pied (den frynsede kant i bunden), og du snupper en bid af de færdige kager.

Vi giver dig her grundopskriften og gode råd til perfekte macarons. Så brug endelig vores opskrift som afsæt til dine egne macaroneventyr.

Vi anbefaler den lidt syrlige citronmacaron eller den lækre saltkaramel. Nedenstående tider er cirkatider, da det kommer an på ovn og fyld.

Macarons
På billedet ses macarons med karameliseret hvid chokolade og saltkaramel

Ingredienser

 • 75 gram stødte mandler eller mandelmel
 • 115 gram flormelis
 • 2 store æggehvider
 • 50 gram strøsukker
 • Valgfri pastafarve
 • 115 gram flormelis
 • 55 gram flødeost neutral

Tilberedelse

Lav dejen

Bruger du stødte mandler, starter du med at blende dem sammen med flormelis i en blender i ca. 15 sekunder, så det bliver pulveragtigt. Dernæst sigter du blandingen ned i en skål. Bruger du mandelmel, skal dette og flormelis sigtes ned i en skål.

I en anden skål pisker du æggehviderne med en elpisker, til de akkurat danner bløde toppe. Pisk dernæst 1 spsk. strøsukker i ad gangen. Pisk godt efter hver skefuld, så der dannes en fast og blank marengsmasse, der ligner barberskum og danner stive toppe, når du tager piskerisene op af skålen. I dette trin tilføjer du den ønskede farve. Vi anbefaler, at du bruger pastafarve fremfor frugtfarve, da frugtfarven er meget flydende og kan gøre dejen mere tynd.

Nu blander du indholdet i de to skåle ved at putte en tredjedel af mandelblandingen marengsmassen. Fold mandelblandingen i massen med en spatel ved at køre rundt i kanten af skålen og forsigtigt folde og skære gennem blandingen. Vær opmærksom på at for lidt foldning gør dejen for fast, så der dannes toppe på dine marengs. Samtidig gør for meget foldning din dej for tynd, så dine macarons ikke kan holde faconen, når de kommer på bagepladen.

Gentag processen to gange mere til al mandelblandingen er tilføjet. Den færdige dej skal være jævn og blød og glide langsomt af spatelen i et tykt bånd, der kan ses i dejen i omkring 30 sekunder.

Læg bagepapir på to bageplader og hæld dejen i en sprøjtepose med en tylle på 1 cm. Tryk cirkler af 3 cm ud på bagepladen. Husk god afstand mellem hver macaron. Laver du store macarons skal de være omkring 7 cm, mens mini-macarons skal være 2 cm.

Når dine macarons er kommet på bagepladen, banker du pladen ned i køkkenbordet. Dette gøres for at fjerne luftbobler og danne den frynsede kant. Har dine macarons stadig toppe, kan du glatte dem ud med en våd finger. Lad dem hvile i 30 minutter ved stuetemperatur.

Lav fyldet

Klassisk macaronfyld består af 115 gram flormelis, samt enten flødeost neutral, blødt usaltet smør, piskefløde eller mascarpone. Dette kommer an på, hvilket fyld der er tale om. Smør, flødeost og mascarpone skal piskes lyst og luftigt. Derefter piskes flormelis i lidt ad gangen, til blandingen er jævn og cremet. Du kan derefter tilsætte valgfri pastafarve og smag.

Bag og server

Bag dine macarons en plade ad gangen ved 160 grader almindelig ovn i 10-15 minutter. Bruger du varmluftsovn sætter du graderne 10-20 grader ned og bager i 9-10 minutter. Tjek efter 5-6 minutter. Er de for brune, skruer du ned for graderne. Tjek igen efter 10 minutter. Dine macarons er færdige, når de har en sprød skal, og den frynsede kant ikke bevæger sig, når du løfter dem fra papiret. Lad dem hvile i 10 minutter, før du tager dem af og lader afkøle på en rist. Når de er helt afkølet, samler du dem. Find to bunde af nogenlunde samme størrelse, put fyldet på den ene bund og saml som en lille sandwich. Server straks.

Gode råd

Uundværlige redskaber

 • Er bunden blød eller klæber, sætter du bagepladen tilbage i ovnen, lader ovndøren stå på klem og bager dem videre i et par minutter.

 • Synes du, at dine bunde bliver for hurtigt brune? Prøv at sætte bagepladen oven på en anden, så varmen fordeles. Revner dine macarons foroven, er temperaturen for høj.

 • Sidder bundene fast på bagepapiret, kan du stænke en smule vand mellem papir og bageplade. Dampen fra vandet skulle gerne få bundene til at løsne sig.

 • Bunde uden fyld kan holde sig i 3-4 dage i en lufttæt beholder eller op til 1 måned i fryseren. Fyldte macarons kan holde sig i 2-3 dage i køleskabet, alt efter fyld. De smager bedst, hvis de serveres ved stuetemperatur et par timer efter, fyldet er lagt i.
 • Køkkenvægt – nøjagtig afvejning er essentiel, når der skal bages macarons.

 • Blender – bruger du mandler eller andre nødder, skal de blendes til et fint pulver før brug.

 • Si – sigt mandelblandingen for at undgå klumper og gør på den måde din dej jævn.

 • Elpisker – gør piskningen af dine æggehvider hurtigere og mere jævn.

 • Spatel – korrekt foldning af dejen er et afgørende trin.

 • Sprøjtepose og tylle – tyllen skal være af metal og af 1 cm.
Luk menu