Jordbærtærte

Dette indlæg er sponsoreret og indeholder affilierede links. 

Jordbærtærte. Frisk, sød, sprød, syrlig og helt igennem fantastisk. Det er min beskrivelse af denne opskrift, som signalerer sommer, sol og lune nætter. Du får opskriften her, så du aldrig igen skal lede efter den perfekte jordbærtærte – eller betale for meget for den hos bageren, for tro mig, denne er bedre!

Perfekt på en sommerdag! 

Foto: Privat

Jordbærtærte

Denne tærte imponerer med garanti både venner, familie eller kolleger, og den er nem at lave, så det er bare at komme i gang!

Glæd dig til smagen af dansk sommer, når den er allerbedst! Jeg bruger den ofte til min mormors fødselsdag, fordi jeg ved, hvor meget hun holder af den, og jeg synes mange gange, at denne jordbærtærte er lækrere og mere sofistikeret end den traditionelle fødselsdagslagkage. 

Tip!

Du kan også vælge at lave opskriften til små tærter, det er den samme mængde, lav blot en masse små tærter i en tærteform som vist på billedet herunder! Klik på billedet for at se, hvor du kan købe den. 

Foto: Hellebergs kager
Foto: privat

Ingredienser

Tærtebund:

  • 100 g koldt smør
  • 175 g hvedemel (ca. 2½ dl)
  • 2 spsk flormelis
  • 1 æggeblomme
  • 1 æg

Mazarinmasse:

  • 100 g smør
  • 100 g sukker (ca. 1¼ dl)
  • 75 g ren, rå marcipan
  • 2 æg
  • 35 g hvedemel (ca. ¾ dl)
  • 50 g finthakket mørk chokolade

Vaniljecreme:

  • 2,5 dl piskefløde (38%)
  • ½ dl sødmælk
  • 1 vaniljestang
  • 2 spsk sukker
  • 2 æggeblommer
  • 2 tsk majsstivelse

Pynt:

  • 500 g jordbær i skiver
  • Spiseligt guld
  • 100 g chokolade evt. både mørk og hvid

Evt. jordbærgele:

  • 1 blad husblas
  • ca. 100 g frosne jordbær
  • ca. 2 spsk sukker
  • Evt. 1 spsk vaniljesukker

Tilberedelse:

Tærtebund:

Skær den afkølede smør i tern og smuldr det i melet med en elpisker. Tilsæt flormelis og æggeblomme og saml dejen.
Smør en ca. 21 cm tærteform (evt. med løs bund) og tryk den smuldrede dej ud i den, sørg for at trykke den fint op ad kanten og skær overskydende dej af toppen, så kanten er fin og ensartet. Stil tærtebunden tildækket i køleskabet i mindst ½ time mens du laver mazarinmassen. Efter køl prikker du bunden med en gaffel og forbager tærtebunden midt i ovnen ca. 10 min ved 200 graders alm. ovn.

Mazarinmasse:

Skær, riv eller smuldr marcipanen i en skål og pisk det luftigt med smør og sukker med en elpisker.

Tilsæt æg og mel, og pisk massen godt.

Fordel mazarindejen i den forbagte tærtebund og bag den færdig midt i ovnen i ca. 20 min. ved 175 graders alm. ovn.

Lad kagen køle helt af og smelt chokoladen over vandbad til 55 grader, så ned på 29 og op på 31, så er den klar til at blive penslet på mazarinbunden og giver et lækkert knæk. Alternativt kan du bare smelte chokoladen i mikroovnen uden temperering.

Vaniljecreme:

Varm forsigtigt 1 dl fløde og mælken i en tykbundet gryde.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Tilsæt vaniljekorn, vaniljestang og sukker til flødeblandingen. Bring det i kog under omrøring.

Pisk æggeblommer og majsstivelse sammen med en håndmixer i ca. 2 min. Tilsæt den kogende fløde under piskning, og kom derefter hele blandingen tilbage i gryden og bring det i kog under omrøring i 10 sekunder. Vær meget opmærksom på at massen ikke koagulerer, så pisk konstant og vær forsigtig med varmen.

Når massen er kogt op tager du den af varmen med det samme og fisker vaniljestangen op mens du pisker videre til du har en tyk, cremet masse.

Stil flødeblandingen tildækket i køleskabet til den er helt kold.

Når den er kold pisker du resten af fløden til en let skum og vender den forsigtigt i vaniljecremen. Pisk den evt. op inden brug og hæld den i en sprøjtepose med en stor tyl, og sprøjt toppe på mazarinbunden eller fordel med en vinklet spartel.

Pynt:

Skyld alle jordbærrene og skær toppene af. Gem evt. tre små bær med grøn top til pynt.

Læg bærrene med toppen nedad mod skærebrættet og skær dem i skiver. Fordel evt. skiverne i bunker af store og små, så de kan fordeles med et ensartet udtryk på kagen.

Læg jordbærskiverne fra yderst til inderst på kagen med toppen indad mod midten som vist på billederne. Brug evt. de store skiver yderst, så de bliver mindre ind mod midten. Læg skiverne forskudt, så hver skiver ligger mellem de andre i den første ring.

Når du har pyntet kagen, kan du lægge tre små bær på midten og smelte hvid eller mørk chokolade og med en ske eller gaffel trække striber af chokolade henover kagen. Drys derefter med guldstøv.

Alternativt kan du droppe bærrene på midten, chokoladen og guldet og i stedet lægge et tyndt lag af jorbærgele oven på kagen som bageren ofte gør.

Jordbærgelé:

Til geléen skal du bruge ¼ dl koncentreret jordbærsaft, som du laver ved at koge frosne jordbær med sukker og vaniljesukker. Imens opbløder du 1-2 blade husblas i en stor skål med koldt vand i 10-20 min.

Når bærrene er kogt ud, smager du til. Er det for sødt, kan du tilsætte citronsaft eller flere bær og for surt tilsætter du mere sukker.

Sigt derefter bærrene fra saften i en skål. Vrid husblassen for vand og opblød den i den varme saft.

Hæld massen ud på et helt fladt lag film eller bagepapir til det er stift, hvis der er rynker i papir eller film vil de også være i geléen og det er knapt så pænt.

Når geléen er stivnet bruger du en kagering i samme størrelse som tærteformen og trykker geléen ud i den passende størrelse. Læg forsigtigt geléen over kagen ved at forsigtigt at vende den af bagepapiret eller filmen.

Et voilà! Du har nu den lækreste, mest imponerende jordbærkage i miles omkreds, som du kan nyde med dem, du holder af. Velbekomme!

Udstyr og ingredienser til den perfekte jordbærtærte

Foto: Hellebergs Kager
Foto: Hellebergs Kager
Foto: Det Søde Liv
Foto: Hellebergs kager
Foto: Hellebergs kager
Luk menu