Snasket brunsviger, som den skal være

Dette indlæg er sponsoreret og indeholder affilierede links. 

Brunner/brånner/brunsviger er et fynsk påfund, som har mange navne. Det er en ganske simpel gærdej med lækkert snask af brun farin, sirup og smør på toppen. Det er den traditionelle kagemand til børnefødselsdage på Fyn, hvor den ofte pyntes med Haribo slik og et lag af marcipan, som former skikkelsen af eften en dreng eller pige. 

Den kan også pyntes med almindelig glasur af vand og flormelis, evt. blandet med kakao. 

Nogle steder laver de også brunsvigerkager med gul kagecreme, som i en spandauer. 

Brunsviger opskrift

Denne brunsviger opskrift har den fantastiske svampede, bløde gærdejsbund og masser af snask, så den ikke bliver tør. 

Den er bedst inden for de første par timer ude af ovnen, men vær opmærksom på, at hvis den skal pyntes med slik og marcipan, skal den være helt afkølet inden. 

Foto: privat

Forberedelsestid

1 time 20 minutter

Bagetid

12-15 min.

Total tid

1 time 35 minutter

Antal

1 bradepande, ca. 20 stykker

Ingredienser til dejen

  • 500 g mel
  • 50 g sukker
  • 50 g gær
  • Lidt salt
  • 3-3,5 dl lunken mælk (jo federe jo bedre)
  • 50 g blødt smør

Ingredienser til fyldet

  • 250 g smør
  • 300 g brun farin
  • 8 spsk sirup (jeg bruger lys)
  • Evt. pynt i form af Haribo slik, Malaco snører og udrullet marcipan, som blot skal skæres til i form af hoved og kjole eller bukser.
Klik på billedet for at købe udrullet marcipan fra Bagetid.dk

Tilberedelse af dejen

Gær smuldres og opløses i mælken.

Mel, sukker og salt blandes i, og dejen æltes godt. En røremaskine er optimal til dette, men det kan også sagtens gøres i hånden med lidt tålmodighed.

Smørret skæres i mindre tern og æltes ind i dejen.

Lad dejen hæve lunt i 20 minutter. ikke for længe, så bliver gæren at smage. Imens laves fyldet.

Tilberedelse af fyldet

Smelt smørret i gryden ved middel varme, tilsæt brun farin og sirup og rør til det er en ensartet masse.

Samling af dej og fyld

Dejen rulles ud i en stor rektangel, ca. 1-2 cm tykkelse.
Læg delen i en bagepapirsbeklædt bradepande.

Prik hulninger i dejen med en finger, men vær forsigtig ikke at prikke hul hele vejen igennem, da fyldet så vil sive igennem. Jo flere huller, jo mere plads til snask.

Hæld fyldet ud over dejen og lad den hæve 20 minutter mere. Bunden vil hæve væsentligt. Prik evt. huller igen inden den kommes i ovnen.
Forvarm ovnen til 180 grader.

Bag brunsvigeren ved 180 grader i 12-15 minutter. Lad den hvile i ca. 20 minutter når du har taget brunsvigeren ud.

Luk menu